ruuk
Home / Краса/Здоров'я / Харчові отруєння, кишкові інфекції та як їх запобігти

Харчові отруєння, кишкові інфекції та як їх запобігти

Харчові отруєння та кишкові інфекції перш за все – це розлади травного тракту, спричинених бактеріями що можуть знаходитись на їжі.

Для запобігання харчових отруєнь та кишкових інфекцій потрібно дотримуватись 10 основних правил.

xarchovi-otruyennya- ta-bezpechni-prodyctu 1. Вибираємо безпечні харчові продукти:

Багато продуктів, таких як фрукти та овочі споживають у сирому вигляді. Інші ж продукти досить ризиковано їсти у сирому вигляді без попередньої обробки. Наприклад: якщо ви купуєте молоко у магазині, краще обирайте пастеризоване, а не сире. Якщо ви берете молоко «з рук» інакше кажучи з села у власника корови, то обов’язково кип’ятіть його. Майте на увазі, що після покупки продуктів з них потрібно зробити (приготувати) їжу безпечною для споживання і продовжити термін її зберігання.

Продукти, які споживають сирими (овочі, фрукти) слід ретельно мити перед їжею.

xarchovi-otruyennya- ta-sviwa-icha2. Їжте свіжоприготовлену їжу, або ж готуйте на короткий термін:

Приготовлена їжа остигаючи до кімнатної температури є хорошим середовищем для розмноження мікробів. Чим довше їжа «стоїть», тим більший ризик одержати харчове отруєння. Їжте свіжоприготовлену страву. Якщо ви приготували багато, зберігайте їжу в холодильнику не довше однієї доби.

xarchovi-otruyennya- ta-zberigannja-produktiv3. Добре розігрівайте їжу яку зберігали у холодильнику:

Розігріваючи їжу до високої температури, ви захистите  себе від мікробів що могли розмножитись під час зберігання. Адже правильне зберігання їжі (при низькій температурі в холодильнику) пригнічує розмноження мікробів, але не знищує їх. Страва при нагріті повинна досягати не менше як 70 градусів.

xarchovi-otruyennya- ta-chusti- ryku4. Мийте часто і ретельно руки:

Ретельно вимиті руки перед приготуванням чи перед вживанням їжі ще один спосіб вберегти себе від небажаних кишкових інфекцій чи харчових отруєнь. Мийте руки ретельно з милом після відвідування туалету. Під час приготування їжі мити руки потрібно декілька раз, а саме: після оброблення сирих продуктів (риби, птиці тощо), перед обробленням інших продуктів. Якщо у вас є ранки на руках одягніть одноразові рукавички або ж перев’яжіть рану, чи наклейте пластир. Пам’ятайте, що домашні тварини також є перенощиками небезпечних мікроорганізмів що можуть потрапити у їжу. Тому краще під час приготування страви не впускайте тварину на кухню і не гладьте її.

5. Харчові отруєння – кухня та ідеальна чистота:xarchovi-otruyennya- ta-kyxnjy

Оскільки їжа легко піддається забрудненню і псуванню, всі предмети на кухні повинні бути ідеально чистими. Особливо це відноситься до роздільних дощечок, ножів, каструль і сковорідок. Рушник для протирання рук та ганчірки для миття посуду повинні часто змінюватись на нові, оскільки саме вони є найбільшими розплідниками мікробів.

otruyennya- ta- infekcii- termoobrobka6. Термообробка продуктів при готуванні їжі:

Сирі продукти такі як м’ясо, молоко та інші, часто засіяні потогенними мікроорганізмами. У процесі приготування (варіння, смаження, тушкування) при температурі 70 градусів бактерії гинуть. Замороженні продукти слід повністю розморозити та промити перед приготуванням.

otruyennya- ta- infekcii7. Зберігання харчових продуктів:

Зберігаючи їжу після приготування пам’ятайте, що їжа повинна зберігатися або гарячою (більше 60 градусів), або холодною (нижче 10 градусів). Особливо на це слід звадати якщо ви плануєте зберігати їжу більше 4-5 годин.

Для дітей краще готувати завжди свіже, оскільки отруєння діти переносять важче ніж дорослі.

.

otruyennya- ta- xarchi8. Контакт з сирими та готовими продуктами:

Мається на увазі, що не слід використовувати ті самі кухонні приладдя після обробки одного сирого продукту. Тобто якщо ви різали м’ясо на роздільній дощечці то перед нарізанням овочів ретельно промийте ніж та дошку.

otruyennya 9. Продукти та комахи, гризуни чи інші тварини:

Зберігайте продукти в окремих герметично закритих контейнерах (банках). Якщо на кухні у вас завелась живність (таргани, гризуни, мурахи тощо) постарайтесь якомога швидше позбутись небажаних гостей, а пошкодження продукти викиньте.

xarchovi-otruyennya- ta- infekcii10. Використовуйте чисту воду:

У наш час знайти повністю чисту питєву воду не можливо, особливо жителям міст. Якщо ви використовуєте вону з під крана краще кип’ятіть її пере вживанням або приготуванням їжі і дайте відстоятись для відкладання осаду.

Харчові отруєння недоброякісними продуктами починаються раптово, спричиняючи нудоту, блювання, різкий біль в животі, прискорення пульсу, шкіра часто стає блідою, інколи трохи підвищуватися температура тіла. Якщо Ви маєте симптоми харчового отруєння, краще за все звернутись до лікаря.  

Про admin

Перегляньте також

Як правильно розібрати гардероб?

Як правильно розібрати гардероб?

Побувши в декретній відпустці 3 роки, моїм базовим гардеробом стали джинси та футболки. Кожного вечора …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *