Буряк на зиму.
Страви з буряка в нашому раціоні займають далеко не останнє місце. Без буряка борщу не звариш, шубу та вінегрет не приготуєш. Цей овоч особливо актуальний в зимовий час, адже за вмістом протеїну, мікроелементів, рослинних волокон він перевершує безліч інших культур.
Одне з корисних властивостей буряків – вона не втрачає свою користь при тривалому зберіганні. У цьому овочі міститься кальцій і калій в таких пропорціях, які як раз і потрібні для хорошої роботи серцево-судинної системи.
Отже, сьогодні ми готуємо буряк на зиму. Він легко зберігається і в сирому вигляді як і інші коренеплоди. Але готується буряк досить довго, а відкрити баночку уже готового буряка набагато зручніше і швидше. Це заощадить ваш час при приготуванні страв з цим овочем в зимовий період, збереже урожай від передчасного псування.
Консервований буряк можна додавати як в борщ так і в салати.
Буряк на зиму: інгредієнти
Буряк червоний
Сироп на 10 банок по 0,5 літри:
6 стаканів води
1 стакан оцту
1 столова ложка солі
8 столових ложок цукру
Приготування буряка на зиму:
- Буряк промиваємо і викладаємо в каструлю (овочі вибирайте з насиченим кольором).
- Варимо буряк до готовності (приблизно 40 – 60 хвилин в залежності від розміру овочів ).
- Коли буряк звариться (готовність коренеплоду перевіряємо ножом, якщо ніж легко входить то овочі готові), даємо йому охолонути.
- Очищаємо коренеплід.
- Банки по 0,5 літра промиваємо та даємо висохнути.
- Викладаємо буряк в банки. Якщо овочі великі їх можна розрізати для кращого наповнення банок.
- Готуємо маринад. В холодну воду додаємо 1 стакан оцту, 1 столова ложка солі, 8 столових ложок цукру.
- Готовим маринадом заливаємо буряк.
- Стерилізуємо буряк зо хвилин (якщо банки по 0,5 л., та 40 хвилин якщо банка 1 л.) і закатуємо металевими кришками.
- Перевертаємо банки і даємо охолонути.
Консервований буряк на зиму готовий.
Смачного.
Читайте також солодкий маринований болгарський перець на зиму та солодкі мариновані помідори на зиму.